logo kisf

A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg!

MFP logo

A 2020-as évben is a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta az egyesület működését.

bethlen

nea 01

 

Profibbakká válhatnak a hazai civilek

38 milliós önkéntes segítség a Nemzetközi Coaching Szövetségtől (ICF) a magyar nonprofit szektornak

Az elmúlt két évben 38 millió forint értékű jószolgálati támogatást nyújtott a legnagyobb coach szakmai világszervezet, a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) hazai tagozata. A jószolgálati program 2014-ben is folytatódik, a fókuszban a civil szféra áll. Január 29-től beindul a CivilMag online civil piactér, ahol nonprofit szervezetek juthatnak hozzá az ICF tagjai által felajánlott díjmentes coaching szolgáltatásokhoz. Márciusban pedig ismét megrendezésre kerül a nagy sikerű Coaching Rapid Randi, ahol fejlődni vágyó civil szervezetek és segíteni akaró coachok személyesen is egymásra találhatnak. Az ICF Magyar Tagozatának jószolgálati programja 2012-ben indult, amikor a magyar ICF coachok egy emberként fogtak össze a tömegesen állásukat vesztett Malév-dolgozók coaching támogatásáért, a példaértékű kezdeményezés később nemzetközi CSR díjat is nyert.

A coaching szolgáltatások folyamatosan növekvő hazai népszerűsége miatt az ICF Magyar Tagozata idén is folytatja jószolgálati programját, amelynek célja a siker és a versenyképesség növelése a coaching eszközeivel nemcsak a multinacionális vállalatok, hanem a civil szervezetek körében is.

Mi az coaching?

A coaching egyedi szolgáltatás, az ügyféllel való partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból is. Akik coaching folyamatban vesznek részt, megtapasztalhatják, hogy másképp látják majd személyes kihívásaikat és lehetőségeiket, megerősödik gondolkodásuk és döntéshozó képességük, fejlődik személyes hatékonyságuk, nő az önbizalmuk, és közelebb kerülnek munkájuk és életszerepük beteljesítéséhez.

700 órányi coaching segítség a Malév-csőd áldozatainak

2012-ben az egyik napról a másikra csődbe ment nemzeti légitársaság, a Malév dolgozóinak felajánlott azonnali segítségnyújtással kezdődött az ICF Magyar Tagozatának jószolgálati programja. „Az ICF Magyar Tagozata a Malév közel száz dolgozójának nyújtott összesen 700 órányi, 20 millió Ft értékű díjmentes coaching támogatást a válsághelyzet személyes feldolgozásához, életük és szakmai karrierjük újratervezéséhez. A segítség példaértékű volt, a magyar jószolgálati program az ICF nemzetközi szintű „I Care For” díját is elnyerte” – összegezte a program eredményeit Hegedűs Dóra, az ICF jószolgálati csapatának korábbi vezetője.

20 millió forintos coaching támogatás 26 civil szervezetnek

2013-ban az ICF hazai tagozatának jószolgálati missziója rendhagyó formában folytatódott. A MagNet Magyar Közösségi Bankkal összefogva, rekord számú hazai coach és civil szervezet részvételével jószolgálati „Coaching Rapid Randit” szerveztek Budapesten. A rendezvényen és azt követően 38 magyar ICF-coach felajánlásával 26 hazai alapítvány és egyesület 60 vezető munkatársa jutott díjmentes coaching szolgáltatáshoz, 18 millió Ft értékben.

Az ICF szakemberei által kínált coaching támogatást olyan közismert nonprofit szervezetek vezetői is lelkesen fogadták, mint a UNICEF Magyar Bizottsága, az Amnesty International Magyarország, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a United Way Magyarországi Szervezete, vagy az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány.

A coaching folyamatokban részt vevő civil szervezetek egyértelműen pozitívan értékelték, amit az ICF-coachoktól kaptak, néhány példa a visszajelzésekből: „A coaching folyamat struktúrát és fókuszt adott egy nagyon munkaintenzív és stresszes időszakban.” „Határozottan nőtt az önbizalmam és az önbecsülésem.” „Az alapítvány igazi elnökévé váltam.” „Sokkal letisztultabb lett a jövőkép.” „A coaching irányt mutatott olyan kérdésekben, amihez már egy ideje nem tudtam, hogyan álljak hozzá.”

A visszajelzések alapján, a programban részt vevő civil szervezetek 89%-a kiválónak, 11%-a jónak ítélte az igénybe vett díjmentes coach segítséget, és mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy örömmel újra végigélnék a megtapasztalt coaching élményt. De nemcsak kellemes, hanem ami a cél, hasznos is volt a közös munka, hiszen minden második civil szervezeti vezető fontos kompetenciáinak fejlődéséről számolt be a coaching folyamat hatására.

Coaching Rapid Randi 2014-ben is

A coaching villámrandevúk már első alkalommal is túljelentkezés mellett zajlottak, a pozitív visszajelzések hatására pedig még egyértelműbbé vált, hogy a folytatásra tömeges igény van mind a civilek, mind a coachok részéről. Ezért az ICF Magyar Tagozata a MagNet Bankkal közösen idén is megrendezi a Coaching Rapid Randit, melyre 2014. március 18-án kerül sor. A szervezők az esemény részleteiről és a jelentkezés mikéntjéről további tájékoztatást fognak adni. A folyamatosan frissülő tudnivalók az ICF Magyar Tagozatának honlapján, a www.coachfederation.hu címen is nyomonkövethetők.

CivilMag: már online piactéren is kereshetnek maguknak önkéntes ICF coachot a civilek

A Coaching Rapid Randi rendezvény mellett, jószolgálati programja keretében az ICF Magyar Tagozata a MagNet Bank 2014-ben induló új kezdeményezéséhez, a „CivilMag”-hoz is csatlakozik. A CivilMag egy online civil piactér, amely lehetőséget kínál a civil szervezeteknek, hogy egyebek mellett értékes coaching szolgáltatásokhoz is díjmentesen hozzájussanak. Az ICF coachai az interneten keresztül megtett önkéntes coaching felajánlásaikkal is a hazai civilek sikeres és hatékony munkáját szeretnék támogatni.

A CivilMag online civil piactér megnyitó eseményére 2014. január 29-én kerül sor, a MagNet Közösségi Házban, ahol az ICF Magyar Tagozatának önkéntesei is jelen lesznek, hogy hitet tegyenek a civil szféra coaching módszerekkel történő fejlesztése mellett. A CivilMag online civil piactér a www.civilmag.hu címen lesz elérhető.

„Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a vezetői coaching csak a hatékony és sikeres multinacionális vállalatok topmenedzsereinek juthat osztályrészül. Mi coachok, azonban tudjuk és hisszük, hogy hatékonyságra és sikerre nemcsak a multiknak, hanem a társadalmi ügyekért küzdő civileknek is nagy szükségük van. Ezt az igényt felismerve döntöttük el, hogy az ICF Magyar Tagozatának jószolgálati programja keretében idén is folytatjuk a Coaching Rapid Randi rendezvénysorozatot, és a CivilMag online civil piactéren keresztül is felajánljuk támogatásukat a hazai civil szféra számára. Azt szeretnénk, hogy az elmúlt két év közel 40 millió forintnyi jószolgálati támogatása után, idén is minél több civil szervezeti igény és ingyenes coaching felajánlás találjon sikeresen egymásra.” – foglalta össze a 2014-es terveket van der Meer Gabriella, az ICF Magyar Tagozatának Jószolgálati Igazgatója.